Özgürlük Nedir Konuşma Sınavı

Bu bölümdeki metni inceleyerek özgürlük nedir konusunda konuşma sınavı yapacaksanız kısaca fikir edinebilirsiniz.

İnsanların herhangi bir engel konmadan, sınırlamaya tabii tutulmadan istediğini düşünmesi, yapması ve istediği gibi hareket edebilmesi özgürlük demektir. Özgürlük temel bir haktır ve başkaların hakkına saygı duyulduğu takdirde herkesin gönlüne göre kimseye zararı dokunmadan yaşayabilmesi anlamına gelir. Bu noktada insanlar için özgürlük çok güzel bir şeydir. Kimseyi üzmeden, rahatsız etmeden, kimseye zarar vermeden kafanıza göre yaşamak ve hayatın tadını çıkarmak elbette hepimizin tek isteğidir.

Özgürlük insanların herkesin hakkına uygun davranacak şekilde davranabilmesidir. Yani özgürlük adı altında davrandığımızda kimseye saygısızlık etmemeliyiz. Çünkü biz nasılsak herkes de öyledir. Onlarında özgürlük alanı vardır, bizim de. Bu yüzden toplumdaki davranışlarımızda ölçülü olmak her zaman için gereklidir. Buna dikkat ettikten sonra istediğinizi yapabilirsiniz. Düşünseniz, size karışan eden yok, davranışlarınızı kötü olmadığı müddetçe sınırlayan yok, her türlü güzelliği yaşıyorsunuz. O zaman hayat ne kadar güzle olur değil mi?

Özgürlük başka bir açıdan hür olmak demektir. Hiçbir devlete bağlı olmadan kendi ülkende bağımsız olarak yaşamaktır. Bu sayede ilerimize gider, okulumuzu okuruz. Ailemizle bir arada güzelce yaşarız. İşte bunun için bir ülkenin özgürlüğü her şeyden daha kıymetlidir. Millet olarak özgür olmak daha iyi şartlarda yaşamak anlamına gelir. Mesela özgür bir ülkenin vatandaşı olarak her şeyi yapabiliyoruz. Geziye gidebiliyoruz. Dışarı çıkıp gezebiliyoruz. İş yerimize gidip çalışabiliyoruz. Yani bütün bu örnekler tamamen özgür olmanın verdiği nimetlerdir.

Sonuç olarak hür olma adına bütün hayatımız güzelleşir. Tabii bu süreçte kimsenin da hakkına girmemeliyiz. Ben özgürüm deyip de toplu yaşam alanlarında başkalarını rahatsız edecek şekilde davranmak son derece yanlış olacaktır. Kısacası bire şey yaparken diğer insanları da göz önünde bulundurmak çok faydalı olacaktır. Yoksa bunun adı özgürlük değildir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski