İnsanların Farklı Meslekleri Seçmesinin Nedenleri Nelerdir Konuşma Sınavı

Bu bölümdeki metni incelediğiniz sırada insanların farklı meslekleri seçmesinin nedenleri nelerdir ile ilgili konuşma sınavı için fikir sahibi olabilirsiniz.

Meslek seçimini belirleyen etkenler insanların sahip olduğu ilgi ve yetenekler, bilgi ve beceriler, hangi mesleğe yatkın oldukları ve o mesleği sevip sevmedikleridir. Hepimiz okul yıllarında ileride ne olmak istediğimize dair bir mesleği kendimize hedef belirleriz. Bunun nedeni o mesleğe olan ilgimizdir.

Başlarda henüz küçük olduğumuz için meslek seçiminde o alana ilgi duymak etkilidir. Daha sonra o yolda devam eder, çalışır, kendimizi geliştiririz. Hayat bize ne gösterirse artık yaşımız ilerledikçe yapacağımız meslek de netlik kazanmaya başlar. Yani kimisi şartlar uygun olduğu için çalışmaya başlıyor, kimisi de öyle gerektiği için bir işe giriyor.

Farklı meslekler seçmenin nedenleri arasında içinde bulunduğumuz ekonomik şartların da bir etkisi olduğundan söz edebiliriz. Mesela bir insan okur, üniversiteyi bitirir fakat atanamaz. Çalışması da gerekiyorsa yabancı olduğu bir meslekte para kazanmak için zorunlu olarak çalışabilir. İşsiz kalan binlerce üniversite mezunu ya da şartlar uygun olmadığı için okuyamayan insan var. Her şeye rağmen hayat devam ediyor ve gelir elde etme mecburiyeti olduğundan bu gibi durumlar da insanların farklı mesleklere yönelmesine neden oluyor.

Sonuç olarak her insan öncelikle sevdiği meslekte çalışmak ister. Severek yapılan işlerden daha iyi verim aldığımızı sanırım anlatmaya gerek yoktur. Bir aksilik veya mecburiyet yoksa insanların farklı karakterde oluşları, ellerinin yatkınlığı, yapmaktan hoşlandığı işler onların meslek seçimine doğrudan etki ediyor. Nasıl ki her birimizin huyu suyu birbirinden farklıysa, mesleki olarak yöneldiğimiz alanlar da bu şekilde ayrışıyor. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski