Sabreden Derviş Muradına Ermiş Kompozisyon

Bu bölümdeki metni incelediğiniz sırada sabreden derviş muradına ermiş atasözü ile ilgili kompozisyon yazacak olduğunuzda kısaca fikir edineceksiniz.

Her sabrın sonunda bir murat vardır. Murat dediğimiz kavram gerçekleşmesini çok istediğimiz bizim için önemli olan bir amaçtır. Bu anlamda bazı işlerin gerçekleşmesi uzun sürebilir. Bu süreçte acele dip de canımız boş yere sıkmamalıyız. Her şeyi olağan akışına bırakmak gerekiyor. Yani biz normalde işimiz çabuk görülsün, hemen sonuca bağlansın isteriz ama  kimi işlerin gerçekleşmesi için sabırla beklemek gerekiyor. Bu sabrı göstermeyi başaranlar sonunda amacına ulaşır.

Mesela her birimiz küçük yaşlarda başladığımız eğitim hayatını halen sürdürüyoruz. Kimse hemen büyümüyor, iş hayatına atılıp aylık maaş almıyor. Eğitim uzun soluklu bir süreci kapsıyor. Bu süreç yıllarımızı alsa da sabırla bitmesini beklemeliyiz. Bittiği zaman da artık yetişkin bir birey oluyor, kendi ayaklarımız üstünde durmayı öğreniyor ve mesleğe başlayıp emeğimizin karşılığında bir maaş almaya başlıyoruz. Oysa hemen bitsin diye aceleye getirirsek okullarda sıkılırız, derslerde, sınavlarda başarılı olamayız. Okul hayatı sona erdiğinde de elimize bir şey geçmez. Bunun gibi günlük hayatta pek çok örnek vardır. Bir apartman inşaatı hemen bir iki gün içinde tamamlanmıyor. Tarlaya ekine tohumlar üç günde başak olmuyor. Bütün bu işlerin belirli bir süresi var. Bu geçen süreyi de sabırla beklemeliyiz ki amacımıza ulaşalım. Asıl mesele gerçekleşmesi uzun süren bir iş sırasında bu sabrı gösterebilmektir. Sabrı gösteren insan sonunda istediğini elde eder.

Sonuç olarak insanlar sabırsızdır. Bir şey karşı sabır göstermek çoğumuzun zoruna gidiyor. İşimiz hemen hallolsun, istiyoruz ama böyle bir şey söz konusu değildir. Sabretmesini bileceğiz, tamamlanması uzun zaman alan işimizi yaparken buna dayanıp katlanacağız. İşte böyle olursak sonunda amacımız gerçeğe dönüşür ve çok seviniriz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski