Laf Torbaya Girmez Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyerek laf torbaya girmez atasözünün ne demek istediği ile ilgili kompozisyon yazarken fikir edinebilirsiniz.

Bir laf ağızdan çıktığı andan itibaren onu orada bulunan herkes artık duymuş, öğrenmiş oluyor. Bu durumda söylenen lafın gizli bir tarafı kalmıyor. Bir kısım şeyler sadece ilgili kişiler tarafından bilinmelidir. Herkesin bilmesinde sakınca olan konularda ağzımızı rastgele açıp da laf etmemeliyiz.

Bazı konular söylenmeden önce iyice düşünülmelidir. Çünkü özel konuları kimselerin bilmesinin uygun olmadığı meselelerdir. Bunların gizli kalması için lafımıza dikkat etmek gerekiyor. Düşüncesizce pat diye söylenen bir laf ağızdan çıktığı için gizli kalması gerek bir mesele ortaya dökülür. Bunu da herkes duyacağı için insanlar arasında çabucak yayılır. Olur ya, insanız, o an için dalgınızdır, birden hiç söylenmemesi gereken bir şeyi ortaya atarız. Bu çok korkunç bir durum olabilir. Ne dediğimiz, özellikle dikkat etmek için, bir laf etmeden önce çok iyi düşünmek zorundayız.

İnsanlar özel meselelere kendini ilgilendirmese bile ayrı bir önem veriyor. Bütün dikkatini, ilgisini o konuya yöneltiyor. Dedikodu yapılınca duyulan bir şey kısa sürede etrafa yayılıyor. Elin ağzını tutmak mümkün olmayacağı için söylediğimiz her şeyi ölçüp biçip söylemek çok doğru olacaktır.

Sonuç olarak bir laf dilden döküldüğü andan itibaren onun herkes tarafından öğrenilmiş olması her yerde duyulma ihtimalini artırmaktadır. Bu durumda düşünerek konuşmak önem verilmesi gereken bir şeydir. Gizli kalması uygun olan konularda her şeyi dillendirirsek belki de insanları çok zor duruma düşüreceğiz, Onları rencide edip her şeyi berbat bir hale sokabiliriz. Bunlar hiç de hoş olmayan şeylerdir. O yüzden ağzımıza, dilimize biraz sahip çıkmalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski