Namaza Meyli Olmayanın Ezanda Kulağı Olmaz Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceledikçe namaza meyli olmayanın ezanda kulağı olmaz sözü ile ilgili kompozisyon yazarken fikir alabilirsiniz.

Meyil vermek sevmek, ilgi duymak, yapmaktan hoşlanmak, yada gönül vermek gibi anlamlara gelir. İnsan neye gönül verirse onunla yakından ilgilenirken, sevmediği bir şey olduğunda da bu durumla ilgili işlere karşı da bir o kadar ilgisizdir. Bir konuda ilgimizi üstüne çeken şey onu sevmektir. Çok sevdiğimiz bir şey bizim için değerli ve takip edilesidir.

İnsanlar gönüllü olarak bir işi yapmak istemediğinde onunla ilgili ayrıntıları umursamaz. Yani etraftan gelen seslere kulağını kapatır, uyarı ve çağrılarla ilgilenmez. Çünkü bu uyarılar onun algı eşiğini etkilemez. Nelere ilgimiz varsa, neleri, yapmaktan keyif alıyorsak onunla ilgili uyaranları daha iyi fark ederiz. Çünkü aklımız onlardadır.

Mesela sürekli beş vakit namaz kılan biri bunu alışkanlık edinmiştir. Ezanın açta okunacağını, hangi vaktin ne zaman gireceğini çok iyi bilir. Sürekli yaptığı için bu onun yaşam biçimi haline gelmiştir. Fakat namaz kılmayan, namazdan kılmaya isteksiz olan biri bir ezan okunduğunda bunun hangi vaktin ezanı olduğuna bile bakmaz. Onun için sanki böyle önemsiz bir şeymiş gibi gelir. Bu tutum günlük hayatımızda her şeyde kendini gösterir. İnsan bir işi sevdiğinde o işi canı gönülden yapar, onun her ayrıntısı hakkında bilgi sahibidir. Sevmediği, yapmak istemediği bir iş söz konusu olduğunda buna hiç aldırmaz, başkaları onu çağırsa, işini hatırlatsa bile onları görmemezlikten, duymamazlıktan gelir.

Kısaca belirtmek gerekirse insan kendisine hitap eden şeylere daha çok dikkat kesilir. Yapmak istemediği, meyil vermediği işlerdeki ayrıntılarla pek ilgilenmez. Dolayısıyla insanın çalışması, birçok ayrıntıya dikkat etmesi, onlarla ilgilenmesi o işe meyil vermekle alakalıdır. Meylinizin olmadığı bir şey sizin ilgi alanınızda olmayacaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski