Ön Yargı Konuşma Sınavı

Bu bölümdeki metni incelediğiniz sırada 3 dakikalık ön yargı ile ilgili konuşma sınavı yapmak isterken fikir edinebilirsiniz.

Merhaba arkadaşlar, bugün size ön yargı konulu bir konuşma yapmak istiyorum. Ön yargı bir kişi, bir olay, durum, ya da görüntü ile ilgili kendi açımızdan bir yargıda bulunmaktır. Onlar hakkında ayrıntılı bilgimiz olmamasına rağmen tek taraflı olarak kendi penceremizden bir yorum yaparız. Belki bu yorum yanlış çıkacaktır ama insan ağzı olunca her şeye bir laf söylüyor.

Bir şey hakkında doğru bir değerlendirmek yapmak için onun öncesini bilmek gerekir. Hiç bilmediğimiz halde herhangi bir şeyle ilgili kesin konuştuğumuzda ön yargının alasını yapmış oluyoruz. Bu tutum da son derece yanlıştır. Hatta ön yargılarımız insanla iletişimimiz bile olumsuz etkileyebiliyor. Mesela ben hiç bilgi sahibi olmadığım bir şeyle ilgili görüş belirtmemeliyiz. Tanımadığım bir insan hakkında şöyle biri diye yorum yapmak hiç doğru değildir. O yüzden ne olursa olsun bilmediğimiz bir şey üzerine yorum yapmamalıyız.

Bir şey hakkında kesinmiş gibi konuşmak bizi zor duruma düşürür. Arkadaşlarımız arasında bile senden adam olmaz, sen olsan olsan ayakkabı boyacısı olursun gibi ön yargılarımız oluyor. Bu tür değerlendirmeler en çok kendimize zarar verir. Belki de o kişi çok iyi yerlere gelecek, biz de lafımızı yemek zorunda kalacağız.

Evet arkadaşlar ben, pişman olacağımız sözler söylememek gerektiğine inanıyorum. Ön yargılı olduğumuzda bunun sonunda rezil olmak var. Böyle bir durumda insanlar bizimle alay bile etse yeridir. Kısacası insanları tanımak için onlarla uzun zaman geçirmek gerekir ki haklarında bir yargıda bulunalım. Bir olayı anlamdan bilmeden konuşmamalıyız ki yanlış şeylere sebep olmayalım. İşte bunları düşünüp ön yargı gibi yanlış bir tutuma girmemeliyiz. Söyleyeceklerim bu kadar, dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski