Sosyal Medyanın Yararları ve Zararları Konuşma Sınavı

Bu bölümdeki metni inceleyerek sosyal medyanın yararları ve zararları ile ilgili konuşma sınavı için yeteri kadar fikir edinebilirsiniz.

Günümüzde sosyal medyayı en çok kullananlar okul çağındaki çocuk ve gençlerdir. Bu durumda büyükler olarak endişe yaşıyoruz. Çünkü sosyal medyada sınırsız bir iletişim hali var. Hiç tanımadığınız insanlarla görüşme durumu var. İçinde aslı astarın olmayan ve kitleleri peşinden sürükleyen yalan haberler dolaşıyor. Tamamen iletişim, haberleri takip etme veya gerekli bilgileri araştırmak isteyen temiz kalpli insanlarım kafasını bulandıracak pek çok olumsuz bilginin dolaştığı sosyal medya aslında dikkat edilmesi gereken bir yerdir.

Sosyal medyanın yararları hakkında birçok şey söylemek mümkündür. Mesela ihtiyacımız olan bilgilerin hepsi sosyal medyada görsel, word veya pdf olarak yer alıyor. Okulla ilgili her şeyin sosyal medyada bir sayfası, grubu var. Bunları takip ederek eksik bilgilerimizi tamamlama imkanına sahibiz. Bununla birlikte sevdiğimiz, özlediğimiz, iyi anlaştığımız sosyal çevremizi oluşturan kişilerle mesajlaşma ve görüntülü konuşma olanağımız var. Bunlar sosyal medyayı güzel ve faydalı bir yer olarak gösterene belirtilerdir.

Sosyal medyanın zararları açısından baktığımızda yine birçok olumsuz durum karşımıza çıkıyor. Bizler sosyal medya kullanıcı olarak orada çok güzle ve keyifli vakitler geçiriyoruz ama bunun bir de olumsuz yönü var. Çünkü sosyal medya küçüğünden büyüğüne herkese bir bağımlılık oluşturuyor. Her birimiz buna göre ekranlardan gözümüzü alamıyoruz. Sosyal medyadan uzak kaldığımız her an aklımız orada oluyor. Bunun büyük bir eksiliğini yaşıyoruz. İşte bu bağımlılık çok önemli ve ciddi bir sorundur. Ayrıca sosyal medya hiç bilmediğimiz, kötü niyeti olan binlerce insan olduğunu düşününce çocuk ve gençlerimizi ne gibi tehlikeler beklediğini bilmemiz gerekiyor. Çünkü biz safça bir sayfaya, bir linke tıkladığımızda belki de kişisel bilgilerimizi çalıyor, art niyetli kişilerin tuzağına düşüyoruz. Bu nedenle sosyal medyayı bilinçli bir şekilde kullanmak gerekiyor. Büyüklerin bu konuya hassasiyet gösterip çocuklarının sosyal medyayı kontrollü kullanmasına yardım etmeleri lazımdır.

Sonuç olarak sosyal medya her tür pisliğin, asılsız bilginin, kötü niyetli kişilerin cirit attığı özgür bir ortamdır. Burada bir sürü tehlike var. Bunları düşünerek her yere üye olmamalı, her sayfayı açmamalı, takip etmemeliyiz. Zira sosyal medya ahlaki değerlerimizi yok edeni insanları yanlış yollara kadar götürebilen bir alandır. Bilgiye hızlı erişim gibi bir faydası olmasına rağmen zararları çok daha göz korkutucudur. O yüzden sosyal medyada çok dikkatli olmalıyız.

2 Yorumlar

Daha yeni Daha eski