Söz Söyleyenden Dinleyen Arif Gerek Kompozisyon

Bu bölümdeki metni incelediğiniz sırada söz söyleyenden çok dinleyen arif gerek sözü ile ilgili kompozisyon yazacak olunca fikir edinebilirsiniz.

Bir konuşma sırasında söz söyleyen kişinin ne dediğine çok dinleyen onu anlama yeteneği daha önemlidir. Belki konuşan, bir şey anlatan kişi her şeyi tam olarak söylemiyor ama dinleyen sezgisini kullanarak onun ne demek istediğini anlayabilir. Bu yüzden dinleme becerisi başlı başına özel bir yetenek istiyor.

Her gün birileriyle konuşma halinde olduğumuzu biliyoruz. Bu konuşmalarda her ayrıntı anlatılmıyor. Bazı konular bizden saklanıyor olabilir. Üstü kapalı olarak anlatılan konulardan haberdar olmamak onları bilmemize ve anlamamıza engeldir. Konudan haberimiz olunca konuşulan şey hakkında saklanan meseleleri bile anlamak kolaylaşır. Bununla birlikte anlaması ve kavrama yeteneği gelişmiş kimseler üstü kapalı anlatılan her şeyi daha iyi anlama özelliğine sahiptir.

Öyle konular vardır ki biraz üstü kapalı olarak anlatılmaya çalışılır, söz söyleyenin buradaki jest ve mimikleri, beden diline bakarak neyi kastettiğini anlamak mümkündür. İşte bu nedenle iyi bir dinleyici olmak ve söylenen her şeye dikkat etmek gerekiyor. İletişim karşılıklı olduğu için bir konuşmada anlatan ve onu dinleyen vardır. Anlatıcı olan kişi, her şeyi bütün ayrıntısıyla anlatmayabilir. Bazı şeyleri yüzeysel olarak ifade eder anacak beden dili, kaş göz hareketleri, anlatırken üstü kapalı bir anlatım kullanması bütün her şeyi anlatmadığını, farklı bir şeyler daha demek istediğini belirtir. Bu noktada dinleyenin arif olması, söylenenlerle neler anlatılmak istendiğini tahmin etmesi gerekir.

Kısacası söz söyleyenden çok dinleyenin zeki olması gerekiyor. Dinleyici olan taraf bu zekilikle karşıdakinin neler anlatmak istediğini sezgisel gücüyle daha iyi anlar. Demek ki dinleyenin konuşmaları dinlediği sırada uyanık olması önemli bir şeydir. Konuşan kişiye dikkat kesilmesi ve onun söyledikleri dışında aslında başka neler anlatmak istediğini algılaması ön plana çıkıyor. Bu da dinleyenin etkili bir dinleyici olması gerektiğini, dinleme sırasında sezgisini, kullanmasını gerekli kılıyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski