Ağızdan Çıkan Söz Yaydan Çıkan Ok Gibidir Gittiği Yerden Geri Gelmez Sözü ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümdeki metni incelediğiniz sırada ağızdan çıkan söz yaydan çıkan ok gibidir gittiği yerden geri gelmez sözü ile ilgili kompozisyon için fikir edinebilirsiniz.

Ağzımızdan çıkan bir sözün geri alınamayacağını bilerek ne dediğimize çok dikkat etmek gerekiyor. Bazen bir şey olup da sinirlerimize hakim olamayabiliyoruz. Yaşadığımız kötü veya acı durum karşısında canımız yandığından düşünmeden konuşup olmadık şeyler söyleyebiliyoruz. Bunları geri almak mümkün olmadığı için çok zor duruma düşebiliriz. O yüzden konuşurken ettiğimiz sözlerin niteliğini göz önünde bulundurmalıyız.

Mesela yaydan çıkan bir oku örnek olarak düşündüğümüzde onun geri gelmeyeceğini biliriz. Laflarımız da aynen bu ok gibidir. Ağızdan çıktıktan sonra onu geri almanın mümkünatı yoktur. Sözlerimiz kötü olunca her şeyi daha zor bir hale sokabiliriz. Bizi içinden çıkılmaz hale getiren belki de zehirli ok gibi ağzımızdan çıkan sözlerdir. Önceden her şeyi düşünüp, sözlerimizin nereye varacağını göz önünde bulundurursak bizim için çok daha iyi olur. Ağzı olan konuşur, aklına geleni söyler ama bu sözler kırıcı, yaralayıcı, olursa karşı tarafta çok ciddi üzüntüler oluşturur. Bunlar bizi zor duruma düşürdüğü gibi karşı tarafın yüreğinde derin yaralar açabilir. Vaziyeti kurtarmak için ne kadar kendimizi açıklamaya çalışsak da ağızdan çıkan bir söz yaydan çıkan oka benzer. Onun bir daha geri alınması mümkün değildir.

Sonuç olarak ne dediğimize, ne söylediğimize konuştuğumuz sırada özellikle dikkat etmeliyiz. Yanlış bir şey söylememek, zor duruma düşmemek, başımızı derde sokmamak için kullandığımız her kelimeye özen göstermeliyiz. Sözlerimizi kimseyi yaralamamalı, başımıza bela açmamalıdır. Bunları gön önüne alınca düşünerek konuşmanın ne kadar önemli odluğu ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla bir şey için ne kadar üzülmüş olsak, öfkelensek de durumu daha kötü hale getirmemek için konuşmalarımızın nelere yol açabileceğini önceden düşünmek lazım gelir. İnsan aklı başında olarak konuşmadan önce iyice düşünürse sözleri kimseyi incitmez, kötü şeylere yol açmaz. Böylelikle sözlerinin altında kalıp ezilmez.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski