Ağzını Aramak ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümdeki yazıyı incelediğinizde ağzını aramak deyimi ile ilgili fikir üretecek hale gelebilirsiniz.

Günlük hayatta bilmediğiniz konular olabilir. İnsan bilmediği bir şey üzerine çok düşünür. Acaba şöyle mi, oldu, böyle mi gibisinden kendisiyle konuşur. Buradan bir sonuç alamayınca söz konusu olayın içinde olan kişilerin yanına gider. Gerçekleri, bilmek istediği ayrıntıları öğrenmek için onlara konuyu açacak bazı kelimeler söyler. İşte o zaman o kişiler de ağzının arandığı pek anlamaz, bildiklerini anlatmaya başlar.

Ağzını aramak deyimi insanların ağzını yoklayarak onlardan bilgi almak demektir. Tabii akıllı olan bazı kişiler ağzının arandığını anlayınca pek renk vermezler. Ağzı sıkıdır ve bildiği bir şeyi yine gizli tutmaya çalışır. Ortada öğrenmek istenilen bir şey vardır. Bunu da karşımızdaki kişi söylemek istemiyor olabilir. Onu konuşturacak birkaç kelime kullandığımızda açığa çıkmasını istediğimiz her neyse o konu hakkında laf almaya çalışırız. Bilgi almak istediğimiz kişi belki de o olayın baş aktörüdür. Onun olaya basıl tepki vereceğini anlamak, o konuda ne söyleyeceğini, ne düşündüğünü öğrenmek için ona ipucu niteliğinde sorular sorarız. Bu sorular üzerine karşımızdaki kişi yavaş yavaş dökülmeye başlar. Olan biteni ve konu hakkındaki düşüncelerini bize anlatır. İşte bu bilgiler söyletmek için kullandığımız yol Türkçemizde ağır aramak deyimi olarak bilinir.

Kısacası hayatımızda her şeyi bilme imkanına sahip değiliz. Her zaman her yerde olamıyoruz. Bazı olaylar biz yokken gerçekleşiyor. Bilmek istediğimiz merak ettiğimiz konularda olaya takın olan kişilerden bilgi alam adına çabalarsak onların ağzını aramış oluyoruz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski