Betimleme anlatım biçimini kullanarak kompozisyon kurallarına uygun bir paragraf yazınız.

Bu bölümde inceleyip ilham alacağınız metnin sorusu: Betimleme anlatım biçimini kullanarak kompozisyon kurallarına uygun bir paragraf yazınız.

Gördüğüm eşsiz manzara beni büyülemişti. Kalenin surları gri tuğlalardan yapılmış olarak yıllara meydan okuyordu. Kalenin en tepesinde beyliğin sembolü olan iki hilalden oluşan kırmızı bir sancak vardı. Surlar çok eski yıllarda yapılmış ama hala bugün yapılmış gibi dimdik ayaktaydı.

Kalenin etrafı nöbet tutan asker figürleriyle canlandırılmıştı. Bu tarihi güzelliğin çevresi yaşlı çınar ağaçlarıyla doluydu. Geriden baktığınızda sanki tarihe yolculuk yapıyormuş izlenimi ediniyordunuz. Günümüz mimarisi açısından bir kıyaslama yapacak olursak burada taş tuğlalar değil de soğuk ruhlu beton duvarlar olurdu. Bana göre beton yapılar insanın ruhunu karartıyor. Oysa bu surları ayakta tutan taş tuğlalar samimiyet ve doğallık yüklüydü. Her tuğla ustalıkla konmuş izlenimi veriyordu.

Kapılar bile o kadar güzeldi ki insanın içibe sıcaklık veriyordu. O dönemde gelişmişlik bu kadar yokken böyle dayanıklı yapılar inşa edilmesi takdire şayandı. Kalenin arka tarafını denizin mavi suları süslüyordu. İçeri girdikten itibaren sanki kendinizi bir müzedeymiş ve o dönemde yaşıyor gibi hissediyordunuz.

Gezdiğim kale her şeyiyle bende büyük bir hayranlık kazandı. İç avukat taş kabartmalarla süslenmişti. Avlunun orta bölümü halkın toplanması için geniş bir düzlük olarak düzenlenmişti. İlerledikçe daha ne güzellikler göreceğimi merakla bekliyordum. Saraya girdikten sonra dar koridorlardan geçtim. Sağda solda ışığıyla koridorları aydınlatan yanan mumlar vardı. Sarayın içinde açık bir alana denk geldim. Burası divan toplantılarının yapıldığı yermiş. Üst katta da balkonu andıran bölümler vardı. Sultanın tahtı altından bir sandalye gibiydi. Her şey bu kadar ayrıntısına kadar düşünülmüştü. Bunları görüp de etkilenmemek elde değildi.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski