Boşboğazı Ateşe Atmışlar Odunum Yaş Demiş Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyerek boşboğazı ateşe atmışlar odunum yaş demiş atasözünün anlamı ne demek ile ilgili kompozisyon yazacak olduğunuzda fikir edinebilirsiniz.

Densiz her yerde densizdir. Nerede ağzını tutması gerektiğini bilmez, olmadık yerlerde konuşarak her şeyi berbat eder. Boşboğazlık iyi değildir. O nedenle ağzımızı tutmasını bilmeliyiz. Bazı düşüncesizler hiç konuşmaması gereken yerde hadsizlik ederek ağzını açar ve insanları zor duruma düşürür. Anlayacağınız bir şey biliyor olsak bile her ortamda, toplum içinde, susmamız gerektiği durumlarda pat diye lafa karışmamalıyız.

Bir insanı en itici yapan sebeplerin başında çenesi düşük olmak gelir. Çenesi düşük olanlar gevezelikleri bir yana hiç umulmadık anlarda gereksiz bir şekilde konuşur, ortamın havasını bozarlar. Bu tür kimseler çok can sıkıcı tiplerdir. İnsanın efendisi, ağırbaşlı olanı, sükut edeni her yerde daha çok sevilirken çenesi düşük olanlar ortamlarda istenmeyen kişilerdir. Çene düşüklüğüm bana göre bir hastalıktır. Hem de çok rahatsız edici bir özelliğe sahiptir. Anlamsızca konuşup insanların huzurunu bozmak çok kötü bir şeydir. Dolayısıyla sessiz kalıp efendi görünmek bizim için daha iyidir.

Herhangi bir nedenle kalabalık içine girdiğimizde elbette insanlarla konuşuyoruz. Bulunduğumuz mekanda bazı kişiler her lafa atlamayı seviyor. Bu onların yapılarından kaynaklansa da doğru bir davranmış biçimi değildir. İnsan nereye giderse gitsin çenesine biraz sahip olmalıdır. Bizi alakadar etmeyen konularda susmak en doğrusudur. Gevezelik edip de insanları bunaltmanın alemi yoktur. Aynı zamanda hiç bir şey söylememek gereken bir yerde ağzımızı açıp boş boş konuştuğumuzda insanları rahatsız etmenin yanı sıra kendimizi de rezil ederiz.

Kısacası dilimizi tutmasını iyi bilmek gerekiyor. Densizliğin kimseye bir faydası olmadığı gibi insanı rezil eden bir yönü vardır. Boşboğazlık edip de kendimizi küçük düşürmektense ağırbaşlı olup her lafa atlamamak gerekir. Bu tür davranmak insanı yüceltir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski