Çocuk yaşta çalışmak zorunda kalan bir tanıdığınızın hayatından örnekler alarak hikâye yazınız.

Bu bölümde çocuk yaşta çalışarak hayata atılan Nurettin'in hikayesini inceleyip fikir alacağınız etkinlik: Çocuk yaşta çalışmak zorunda kalan bir tanıdığınızın hayatından örnekler alarak hikâye yazınız.

Nurettin, köyde yaşayan çiftçi bir ailenin tek oğluydu. Aynı zamanda çok çalışkandı. Tarlada çalışacak kimseleri olmadığı için babasına yardım ediyordu. Şehre göçseler iş yoktu. O yüzden Nurettin küçük yaşat çalışmak zorunda kalmıştı. Babasıyla tarlaları sürüyor, buğday ekiyorlar, ağustos başlarında ekinler olunca hasat ediyorlardı. Bu tahılları ve saman balyalarını satarak evin geçimini birlikte sağlıyorlardı.

Nurettin çalıştığı için okula gidemiyordu. Aslında çok istiyordu, okumayı ama babasını tek başına bırakıp gitmeye içi el vermiyordu. Okul müdürü birkaç kez evlerine gelip ailesiyle görüşmüştü ama somut bir sonuç çıkmamıştı bu görüşmeden. İlerleyen zamanlarda köy okulunu ziyaret eden kaymakam ailesinin maddi durumu ve kimseleri olmadığından çalışmak zorunda kalan bu çocuktan haberdar oldu. Kaymakam idealist ve eğitime önem veren biriydi. Çocukların bu yaşta çalışmasını hiçbir zaman doğru bulmayan bir anlayışa sahipti. Okul müdürüyle birlikte Nurettinlerin evini ziyarete geldiler. Ailesi, Nurettin'i tek etek dinledi. Bu çocuğun okuması lazım diyerek ona yardım etme sözü verdi.

Kaymakam gittikten sonra Nurettin çok sevinmişti. Çünkü kaymakam bakanlıkla görüşecek ve onların bu sorununa çare bulacaktı. Birkaç gün sonra kapılarına siyah bir araba geldi. İçinden kaymakam ve belediye başkanı indi. Kaymakam ve beraberindekilere yemek hazırlayıp çay ikram eden aile onların vereceği haberi merakla bekliyordu. Kaymakam çayını yudumlarken Nurettin'i artık şehre götüreceğiz. Orada yatılı bir okulda okuyacak, bütün masrafları devlet tarafından karşılanacak deyince herkes çok mutlu oldu ve şaşkınlıktan birbirine baktı.

Nurettin ailesini yalnız bırakacağı için üzülse de doğru olan okul hayatına devam etmekti. O günden sonra Nurettin devlet eliyle eğitimini sürdür. Çok güzel başarılar kazandı. Bir üniversiteye yerleşerek ziraat mühendisi oldu. Artık babasına daha çok fayda sağlayacak hale geldi. Ailesi onunla gurur duydu. Kaymakamla da hala görüşüyorlardı. Ona çok minnettar olduklarını her seferinde ifade ediyorlardı.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski