Dikkat, alev, tutuşmak ve söndürmek kelimelerini kullanarak bir hikâye yazınız.

Bu bölümde inceleyip örnek alacağınız hikaye etkinliğinin sorusu: Dikkat, alev, tutuşmak ve söndürmek kelimelerini kullanarak bir hikâye yazınız.

Ağustos ayının sıcak günleri hüküm sürerken herkes olgunlaşan buğdayların hasat telaşına düşmüştü. Osman da babası ve abisiyle traktörle tarlaya gitmişti. Her yer kupkuru olmuştu. Tarlalarda sarı buğdayların sapları vardı. Bu saplara traktörle harmana taşınıyor ve orada patos denen araçla saman haline getiriliyordu. Harmanda herkesin kendi sapı oluyordu. Yangın çıkmaması için bunlara çok dikkat etmek gerekiyordu. Çünkü birinin sapı tutuşup alev alsa bütün harman yangınla küle dönerdi.

Kendi tarlalarındaki sapı traktörün römorkuna yüklediler. Biraz yorulmuşlardı ama sonunda bitti. Şimdi harmana gitme zamanıydı. Arabayı babası yavaş yavaş kulandı ki devrilmesin. Harmana vardıklarında annesi ve ablası yemek getirmişler, bir ağacın altında gölgede oturuyorlardı. Teknedeki sapı harmana serdiler. Sonra hep beraber yemeklerini yiyip çaylarını yudumladılar. Bu çay yorgunluklarını almıştı. Eve gidip yıkandıktan sonra artık o gün için dinlenme vakti gelmişti. Ertesi gün harmana tekrar gelecekler, sapı samana çevireceklerdi.

Akşam bir haber duyuldu. Köyün kıyısındaki bir samanlıkta yangın çıkmıştı. Osman da heyecanla hemen oraya koştu. Ortalık çok karışıktı. Bir yandan feryatlar yükseliyor, bir yandan bakraçlarla suyu alan samanlığa dökmeye koşuyordu. Köyü adeta birlik olmuş, el ele vermişti. Uzun uğraşlar sonunda yangın kısa sürede söndürüldü. Herkes bir rahatladı fakat koca samanlık kül olmuştu. Evin küçük oğlu çakmakla oynarken samanlık tutuşmuş, yangın büyümüştü. Osman eve gelince annesi onu bu konuda tembihledi. Aman oğlum dikkat et, çakmakla harmanda, samanlıkta falan oynamayasın diye. Çünkü alev alan sap çok hızlı bir şekilde yanıp büyük yangına sebep olurmuş. Osman da annesine hak verdi. Gün boyu tarlada çalışmanın verdiği yorgunlukla gidip yattı.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski