Eğer bir belediye başkanı olsaydınız kültürünüzü tanıtmak adına başka ne tür etkinlikler yapardınız.

Bu bölümde inceleyip fikir edineceğiniz metnin etkinlik sorusu: Eğer bir belediye başkanı olsaydınız kültürünüzü tanıtmak adına başka ne tür etkinlikler yapardınız.

Belediye başkanı olsaydım yönetimin altındaki halkımıza kültürümüzü öğretmek için birçok çalışma yapardım. Mesela yönetimimde bulunan bölgenin halk oyunlarını tanıtmak için halk oyunları festivali düzenlerdim. Böylece çoluk çocuk herkes kültürümüzü öğrenirdi.

Yine yöresel kıyafetlerin sergilendiği küçük bir sergi açardım. Kadınlarımız, beylerimiz, gençlerimiz bu sergiyi aileleriyle birlikte gezerken birçok insan kültürümüzün bir parçası olan kıyafetleri yakından görürdü. Bağlı bulunduğumuz şehir ve ilçelerdeki tarihi konaklara, müzelere, camilere ücretsiz geziler düzenlerdim. Bu geziler birkaç turdan oluşurdu. İsteyen herkese açık olurdu. Kimse hiçbir ücret ödemeden gönül rahatlığıyla ücretsiz bir şekilde sevdiklerini yanına alıp tarihi, eserlerimiz hakkında bilgi edinirdi.

Kültürümüzün bel kemiği olan dilimizi yakından tanıtmak adına yine maniler, türküler, eskiden çok kullanılıp da günümüzde unutulmaya yüz tutmuş kelimeleri derleyip belediyemiz adına kitapçık bastırırdım. Bu kitapçıları bütün halka ücretsiz olarak dağıttırırdım. Her vede bu kitapçıklar incelenerek dilimizin zenginlik ve güzellikleri öğrenilirdi.

Bölgemizdeki yaşlıları bir araya getirip efsane anlatıları yapılan akşam sohbetleri düzenlerdim. Bulunduğumuz belediyenin önünde bir sahne ayarlatıp herkesi buraya davet ederek kültürümüze ait olan efsaneleri onların huzurunda anlattırarak hem farklı bir etkinlik düzenlemiş olurdum, hem de kültürümüzün tanıtılmasına katkı sağlardım.

Son olarak yöremizdeki düğünlerde oynanan yöresel oyunları, hazırlanan yöresel yemekleri, giyilen kıyafetleri, geleneksel oyunları tanıtmak için düğünleri belediye önünde halka açık yaptırırdım. Gelmek isteyen herkes bu düğünlere katılarak örf ve adetlerimizi, geleneklerimizi de öğrenmiş olurdu. Bütün bunlar kültürümüzü daha yakından tanıtmak adına bence çok güzel olurdu.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski