Bu bölümdeki kompozisyon metni geçim derdi ile ilgili bilgilendirici bir metin konusunda fikir edinmeniz için yazılmıştır.
Geçim derdi özellikle evlenip yuva kuranların başındaki bir sorumluluk demektir. Çünkü ortada bir aile var, bu evin geçimini sağlama telaşına düşülüyor. Bu telaş haklı olarak insanda bir kaygıya yol açıyor. Mesela insanların karşılaması gereken temle ihtiyaçları var. Yeme, içme gibi, bunun dışında eve lazım olan mutfak masrafları, eşya alma durumları, çocuklar olunca onların eğitimi, kıyafetleri gibi meselelerin hepsi geçim derdiyle ilgilidir.
Üzerinde geçim derdini en çok taşıyan kişi evin reisidir. Yani babalarımız geçim derdine bağlı olarak sürekli bir işte çalışmak zorundadır. İş bulmayınca onları bu dert çok sıkıntıya sokuyor. Çünkü eve bir gelir gelmiyor, ancak giderler hiç bitmiyor. Her şey bir masraf demek olunca mutlaka bir iş bulmak ve çalışıp para kazanarak evi geçindirmek şart oluyor. Bazen annelerimiz de çalışıyor geçim derdinden dolayı. Onlar da babalarımıza bu anlamda katkı sağlamak istiyorlar. Biz çocuklar ise geçim derdi nedir bilmiyoruz. Tek düşündüğümüz oynamak, eğlenmek, hayattan keyif almaktır. Oysa büyükler için hayat birçok sınavdan ibarettir. Bunların en ağır olanı da geçim derdidir.
Kısacası insan aç kalamaz, Ekmek, su, yemek, içmek gibi hayatımızı devam ettirmek için temel ihtiyaçlarımızı karşılamamız gerekiyor. Bunlar için çektiğimiz iş kaygısı geçim derdi olarak bilinir. Bir işimiz varsa, düzenli bir gelirimiz var demektir. O zaman neye ihtiyacımız varsa kimseye muhtaç olmadan kendi ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Ev için gereken eşyaları, alıyoruz. Araba alıyor, pazara gidip ev eksiği görüyoruz. Markete uğrayıp kahvaltılık, yemek yapmak için gereken ürünler, çay, şeker, kap kaşık gibi evde kullandığımız eşyalarımızı temin ediyoruz. Bütün bunlar geçim derdi içinde olan şeylerdir. Hayat devam ettiği müddetçe geçim derdi büyüklerin başının belası olmaya devam edecektir.
Tags:
Bilgilendirici Metin