Bu bölümdeki metinden yola çıkarak bin düşün bir söyle atasözü ile ilgili kompozisyon yazarken fikir alabilirsiniz.
Çok konuşmanın zararını anlayan büyükler çoğu zaman bize iki dinle bir söyle diye öğütte bulunur. Onlara hak vermemek elde değildir. Çok konuşmak son derece itici bir durumdur. Üstelik düşüncesizce konuşmak daha içler acısı bir şeydir. Çok düşünüp az konuşan kişi her zaman kardadır. Çünkü onlar önceden bütün teferruatlarıyla düşünmenin verdiği rahatlıkla konuşur ve üzülecek hale düşmez.
Bir şey söyleyecek olduğumuzda bin kere düşünmek, her ihtimali göz önünde bulundurmak gerekiyor. söylediğimiz sözler nelere yola açacak, kimlerin kalbini kıracak, kimin gönlünü yıkacak diye bütün ayrıntılara dikkat etmeliyiz. İnsan olduğumuz ve topluma her gün çıktığımız için başkalarıyla konuşmaktan kaçamayız. Yani konuşmak zaten günlük hayatta sıradan bir şeydir ama düşünmeden konuşmak asıl tehlikeli olandır.
Düşüncesizlik çok kötü şeylere sebebiyet verir. Konuşurken kullandığımız sözler, kurduğumuz cümleler, seçtiğimiz kelimeler belki de karşı taraf için zehir gibi olacaktır. Ya da kendi başımızı derde sokacak türdendir. O nedenle en iyisi konuşmaya başlamadan önce her şeyi göz önünde bulunduracak, kötü şeylere sebep olmayacak kadar düşünmek her zaman için doğrudur.
Sonuç olarak aklımızdan geçenler, normal yaptığımız işler, tanıştığımız insanlarla kurduğumuz iletişim durumları için elbette konuşacağız. Yeri geldiğinde aklımızı kurcalayan konularda söz sahibi olacağız ancak dilimizin ucuna gelen her şeyi düşüncesizlik edip pat diye söylersek bunun kötü sonuçları olur.