Gafile Kelam Nafile Kelam Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyerek gafile kelam nafile kelam demektir sözü ile ilgili kompozisyon yazısı adına ilham alabilirsiniz.

İnsanların bilgisiz olması, birçok şeyin farkında olmaması, sanki kör gibi, hiçbir şeyden anlamayan tavrı onun gafil olduğunu gösterir. Gafiller bir karanlığa hapsolmuş gibi olan biten gerçeklerin farkında değildir. Onları iyi bir şekilde göremez.

Kelam etmek; söz söylemek, konuşmak gibi anlamlara gelir. Gafil olan birine söylenen sözlerin bir anlamı olmadığını bilmeliyiz. Çünkü onlara ne anlatırsak anlatalım hiç sözümüz kar etmeyecektir. Böyle olunca bütün konuşmalarımız hükmünü yitirir. Biz de laf anlatmaya çalışacağız diye kendimizi nafile bir şekilde yormuş oluruz. Gafillerin kendisine söylenenleri anlama kıtlığı vardır. Bu sözlere önem vermezler. Sanki karşınızda bir odun var, siz de boşa konuşuyor gibi hissedersiniz.

Kalın kafalı olan gafillere söylenen sözler onun tarafında hiçbir fayda sağlamayacaktır. Dolayısıyla siz iyi niyetli bir insan olarak gaflete düşmüş kişilere bir şeyler anlatmaya kalktığınızda bunun bir faydasını göremeyeceksiniz. Bu nedenle gafile söylenen söz nafile söz demektir. İnsan biraz çevresinde olup biteni görmelidir. Bunları fark edemeyen, körleşmiş kimseler için kullanılan gafil olmak, aymazlık demektir. Onlara anlatılan konu her ne olursa olsun sizi anlamazlar. Böyleleri için ağzınız yormaya, hiç gerek yoktur.

Kısaca söylemek gerekirse gaflet batağına düşmüş kimseler dünyada, hayatta olan biten çoğu şeye karşı kör bir haldedir. Onlara anlatılan lafların hepsi boşa gider. Bu yüzden gafillere söz söylemek boşuna bir çabadan ibarettir

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski