Lüpe Konmak Deyimi ile İlgili Konuşma Sınavı

Bu bölümdeki metni inceleyerek lüpe konmak deyimi ile ilgili konuşma sınavı için kısaca fikir edinebilirsiniz.

Lüpe konmak deyimi emek vermeden hazıra konmak anlamına gelir. Görünüşte bir şeyi emek vermeyip ele geçirmek, ona sahip olmak iyi gibi görünebilir ama bunun adı düpedüz emek hırsızlığıdır. Bir şeye ulaşmak için o konuda belli bir emeğimiz, çabamız olmalı ki onu elde delim. Haksız yolla bir kazanç sağlamak çok kötü bir şeydir.

Bir şeye sahip olmak için onu alnının akıyla hak etmek gerekiyor. Sen hiçbir şey yapmayacaksın, çaba göstermeyeceksin, hazıra konacaksın. Öyle yağma yoktur. Her şeyin emekle kazanılması uygundur. Hiçbir çalışma ve emek olmadan haksız yere bir şeyi ele geçirmek kabul edilemez.

Örnek verecek olursak çita diye bildiğimiz hızlı koşan ve son derece çelimsiz bir hayvan var. Bu hayvan yavrularını beslemek için uzun uğraşlar sonucu bir av yakalıyor. Avlanma sırasında zamanlamayı iyi yapması gerekiyor. Avına yaklaşırken kendini göstermemek, başarısız olmamak için büyük bir emek veriyor. Zar zor bir av yakalayınca onu diğer yırtıcılara karşı da koruması gerekiyor. Ancak ondan daha güçlü olan sırtlan gibi vahşi bir hayvan gelip de hiçbir emeği olmamasına rağmen çitanın avına el koyuyor. İşte bu durum lüpe konmanın aslında ne kadar kötü ve acı verici bir haksızlık olduğunu gösterir.

Sonuç olarak bir şeyi elde etmek istiyorsak onu hak edebilmek için gerçek anlamda çok çalışmalıyız. Emeğimizi ortaya koyup onu helalinden kazanmalıyız. Lüpe konmak halk arasında argo olarak kullanılan bir deyimdir ve emeksiz bir şeyi ele geçirmektir. Bu da hiç doğru olmayan bir davranıştır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski