Sabır İki Kısımdır Belaya Sabır İyi ve Güzeldir Bundan Daha Güzeli Haramlara Karşı Sabırdır Konuşma Sınavı

Bu bölümdeki kompozisyon metnini inceleyince sabır iki kısımdır, belaya karşı sabır iyi ve güzeldir, bundan daha güzeli haramlara karşı sabırdır sözü ile ilgili konuşma sınavı için fikir alabilirsiniz.

Hayatta kavga, düşman edinmek gibi başımıza iş açan kötü durumlar beladır. Belalar her yerde karşımıza çıkabilir. Kendimizi kontrol edemeyip öfkeye yenik düşersek başımız derde girer. Oysa iyi ve güzel olan belalara karşı sabırlı olmaktır.

İnsan kendini beladan uzak tutmalıdır. Günlük hayatta bazı kişilerle karşı karşıya gelebilir, bir şeye çok kızabilir ve köpürürüz. Ancak böylesi durumlarda sakin kalmak gerekir. Yok yangına körükle gidersek her şey daha kötü hale gelir. İşte bu tür kızgınlık anında sabır gösterebilirsek meseleyi büyümeden çözüme kavuştururuz.

Birine sinirlenip de kızgınlıkla hareket edersek belaya bulaşmış oluruz. Bela demek insanın başına durduk yere iş açmasıdır. Buna hiç gerek yok. Zaten kimse başının belaya girmesini istemez değil mi? Gelelim haram konusuna. Haram olan şeyler dinimizce yasaklanmış davranışlardır. Harama bulaşmak belaya bulaşmaktan çok daha kötüdür. Mesela boğazımızdan haram lokma geçmemelidir. Haram olan işlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. İnsan haram yiyorsa, haram olan kötü şeyler yapıyorsa bunların günahı da büyük olur. Dolayısıyla irademizin sağlam olmasını, haramlardan kaçınmamızı sağlayan sabırdır.

Sonuç olarak insanın günaha girmesine neden olan haramlara, başını derde sokacak belalara karşı sabır göstermesi en doğrusudur. Belaya sabreden zaten çok iyi yapıyor demektir. Ancak haramlara karşı gösterilen sabır hepsinden daha güzel olandır. Bir şeye kızsak da, haramlara bir adım kalası yaklaşsak da nefsimize dur demeliyiz. İşte bu kötü ve istenmeyen durumlara karşı bizi koruyan irade sabırdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski