Bu bölümdeki metinden yola çıkarak yerin kulağı var sözü ile ilgili kompozisyon yazısı için kısaca fikir sahibi olabilirsiniz.
Bir yerde bulunan kimselerin kendi aralarında gizli bir konuyu konuşması halinde her sözü açık açık söylememek gerektiği konusunda uyarıcı bir anlam taşıyan yerin kulağı var deyimine uygun günlük hayatta pek çok durum yaşanır. Sanki biz konuşurken herkes yakındaymış da bizi duyacakmış diye düşünürüz.
Biz gizli bir şey hakkında konuşurken ne söylediğimize son derece dikkat ederiz. Sesimizi fazla yükseltmeden fısıltı ayarında konuşmaya çalışırız. Yüksek sesle konuşunca sanki biri bizi dinliyormuş da duyulmasını istemediğimiz konuyu işitip herkese söyleyecekmiş sanırız. Mesela birine sürpriz yapmak istediğimizde, yaşanan bir olumsuzluğun, istenmeyen bir olayın açığa çıkmasının istenmediğinde böyle durumlar yaşanır. O an için bu hadisenin gizli kalması daha doğrudur ve buna uygun davranmak gerekir.
Yerin kulağı var demek kendi aramızda geçen konuşmaları her an biri duyabilir ve başkasına söyleyebilir demektir. Bu yüzden bulunduğumuz yerin kapısını kapatırız ya da kısık sesle konuşmaya dikkat ederiz. Çünkü aramızda geçen konuşmaları kimselerin duymasını, bilmesini istemeyiz.
Sonuç olarak her şeyi herkesin bilmesine gerek yoktur. Bazı konular özel durum gerektirir. Bu tür bir konu gündemde olunca sadece bilmesi gereken kişilere anlatılır. Başka kimsenin bilmesi istenmez. Konunun özel mesele olması itibariyle mesele gizli tutulmaya çalışılır. Belki söylediklerimizi duyan olur, bizi dinleyen birileri olabilir, duyarsa başkasına çıtlatır mahiyetinde sessiz konuşmaya çalışmak yerin kulağı var deyimiyle ilgili bir durumdur.