İkileme ve Pekiştirme Arasındaki Farklar

İkileme ve pekiştirme arasındaki farklar nelerdir? Kısaca açıklayınız.

İkilemeler anlatımı zenginleştirmek için kullanılır. Pekiştirmeler ise anlamın daha baskın olduğunu ifade eder. İkilemeler anlatımın etkili olmasını sağlar. İkilemeler süslü bir anlatım için gereklidir. Pekiştirmeler ise bir şeyin kullanıldığı anlama göre daha kuvvetli, daha yoğun olduğunu ifade eder. Dolayısıyla ikilemelerde daha kuvvetli bir anlam ortaya çıkmaz.

Örnek verecek olursak, “mavi” bir renktir, “masmavi” ise mavinin daha yoğun olduğu anlamını içerir. “Büyük” kelimesi bir şeyi büyük olduğunu anlatırken “büsbüyük” pekiştirme olarak daha büyük anlamı katar. İkilemelerde derecelendirme anlamı yoktur. Derecelendirme derken “daha, en” gibi karşılaştırma ifadelerini anlatmak istiyorum. Çünkü “daha büyük, en büyük” gibi derecelendirme bildiren anlamlar sadece pekiştirmelerde vardır. İkilemelerde derecelendirme anlamı yoktur, ancak pekiştirmelerde derecelendirme vardır.

İkilemelere örnek olarak “hızlı hızlı, er geç, para mara, yalan yanlış” gibi söz gruplarını verebiliriz. Pekiştirmelere örnek olarak da kıpkırmızı, bembeyaz, büyük mü büyük, akıllı mı akıllı, tertemiz kelimeleri verilebilir. Sonuç olarak ikilemeler, kelime tekrarı gibi görülmelidir. Yani sözcüklerin yinelenmesiyle oluşturulur. Pekiştirme ise bir şeyin daha baskın olduğunu anlatmak için kullanılmaktadır.

7 Yorumlar

  1. Yalnız mı/mi ekleri ikilemelerde kullanılmıyor muydu? Bu sitede mı/mi kelimesini pekiştirmede kullanmış. Ancak örnek verecek olursak:
    ZAYIF MI ZAYIF - İKİLEME
    ZAPZAYIF - PEKİŞTİRME
    'dir.

    Yanlış mı biliyorum :d ???

    YanıtlaSil
  2. Hayır, mı, mi ikilemelerde kullanılmaz. Pekiştirme görevinde kullanılır.

    YanıtlaSil
  3. Hafif mi hafif nedir

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski