Alışkanlık ile İlgili Deneme

Bu bölümdeki kompozisyon metnini incelediğinizde alışkanlık ile ilgili deneme yazacak kadar fikir sahibi olacaksınız.

Alışkanlık, insana güzel görünür fakat bunun ileride olumsuz sonuçları olur. İlk başlarda sevimli gelen alışkanlıklar, sonraki dönemde yavaş yavaş insanı ele geçirir. Zaman içinde gözümüzü açmaya fırsat bile tanımaz. Dolayısıyla alışkanlık sinsi bir hastalıktır. Bu hastalık farkında olmadan insanı bir zehir gibi yer, bitirir. O yüzden neleri alışkanlık edindiğimize dikkat etmekte fayda var.

Alışkanlık öyle bir şeydir ki sizin yakanıza yapışır, kalır. İstenmeyen davranışları alışkanlık ettiyseniz, bundan kurtulmak çok zor olacaktır. Çünkü alışkanlık insanın elini kolunu bağlayan bir ip gibidir. Alışkanlık insanların yapmaktan keyif aldığı durumlardan oluşur. Yani siz yatarken müzik dinlemeyi alışkanlık haline getirmişseniz, her uykuya gittiğinizde, kulaklığı takıp müzik dinlemek istersiniz. İşte anlatmak istediğim olay budur. İnsan neyi alışkanlık edindiyse, ondan kolay kolay vazgeçemez. İnsanlar alışkanlığının esiri olur. Bundan dolayı iyi alışkanlık edinmeye gayret etmeliyiz. Kötü alışkanlıklar edinmekten kaçınmalıyız. Çünkü alışkanlıklarımız bir örümcek ağı gibi, sarmaşık gibi her tarafımızı kuşatır. En azından iyi alışkanlıklar edinirsek, hayatımız daha güzel olur. Yoksa kötü alışkanlıkların esiri olursak, hayatımızı mahvetme ihtimali vardır.

Sonuç olarak alışkanlık huyumuz ve karakterimizi belirler. Bir insanın alışkanlıklarına bakarak onun nasıl bir kişiliğe sahip olduğunu çok net bir şekilde görebilirsiniz. Buradan hareketle alışkanlıklar, kişilik üzerinde çok fazla etkiye sahiptir diyebiliriz. Kısacası iyi alışkanlıklarımız olsun, kötü alışkanlıklardan uzak duralım düşüncesine sahibim.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski