Doğa İnsana Hâkimdir Konulu Münazara

Doğa insana hâkimdir konulu münazara yazınız. Yazınızda konuyla ilgili iyi bir savunma yapınız.

Doğa mı insana hâkimdir, insan mı doğaya hâkimdir derseniz bana göre doğa insana daha çok hâkimdir. Çünkü bildiğiniz gibi doğadaki olaylar insanın yaşamını şekillendiriyor. Örneğin doğanın sunduğu su kaynaklarının bol olduğu yerlere insanlar yerleşerek hayatını sürdürüyor. Orada su kaynaklarının bolluğu içinde rahat bir yaşam sürüyorlar. Dolayısıyla bu faktörler insanlar için çok önemli bir gereksinimdir.

Doğanın insana hakim olduğuyla ilgili bazı örnekler vereyim. Doğa olaylarına baktığımızda son yıllarda deprem, kasırga, hortum gibi afetlerde artış oldu. Bu olaylar insanları ister istemez etkiliyor. Kasırga, hortum, aşırı yağış gibi afetler doğanın bize gösterdiği çeşitli oluşumlardır. Bunlar hayatımızı etkiliyor, bizi ürkütüyor. Buradan da anlarız ki doğa insana hâkimdir. Biz insanlar olarak hayatımızın devamı için doğanın bize sunduğu imkânlara muhtacız. Doğa bize çeşitli imkânlar sunmazsa yaşamımız çok zorlaşır hatta geleceğimiz de tehlikeye girebilir. Kıtlık olur, insanlar açlıktan, susuzluktan hayatını kaybedebilir. Toprak, su gibi doğanın imkanlarını kullanmadığımız takdirde yaşamımız daha zor olacaktır. Toprağa ektiğimiz ürünler, besinlerimizin çoğunu oluşturuyor. Onlarla karnımızı doyuruyoruz. Başka bir örnek vermek gerekirse yağışlar doğa ile ilgili bir konudur. Yağış olmazsa su kaynakları azalacaktır. Bunun sonucunda insanlar su kıtlığı yaşayacaktır.

Gördüğünüz gibi doğa insana hâkimdir. İşte bu gibi nedenlerden dolayı ben bu münazarada doğa insana hakimdir düşüncesini savunmayı doğru buluyorum. Evet, biz insanlar doğayı kirletiyoruz, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyoruz ama bunun olumsuz sonuçlarını da yine biz yaşayacağız. Çevreyi ne kadar kirletsek de, ağaçları kesip yeni binalar yapsak da her zaman doğaya muhtaç olacağımız gerçeğini aklımızdan çıkarmamalıyız diye düşünüyorum.

22 Yorumlar

  1. Bence insan doğaya hakimdir.Mesela ilk düşünüldüğünde doğa insana hakimdir diye düşünülür , çünkü eğer kuraklık olursa insanlar yaşamları boyunca ciddi sorunlarla karşı karşıya kalır ama hiç düşündünüz mü kuraklık neden oluyor diye? Kuraklık biz insanların bir zamanlar doğa üzerinde bıraktığımız kötü izler sonucunda küresel ısınmanın olmasıyla başlamıştır. Yani insan doğaya hakimdir.Eger insan doğaya zarar vermez ise doğa hep aynı işleyiş ve düzen ile devam etmeyi sürdürecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. you're right

      Sil
    2. Hayır aksine, doğa insana hakimdir. İnsanların doğaya yaptığı kötülükler sonucunda doğa insandan intikam alıyor ve onun suyunu kesiyor, doğa insanın oksijenini kesiyor, doğa insanın istese her şeyinden kesebilir. Ve insanlarda maalesef doğaya uyum sağlamaya çalışıyor ona iyi davranıyor ve susuz ya da oksijensiz kalmıyor. İnsanlar bunu yapınca kendini doğaya hakim sanıyor "bunu yaparsak böyle olur bunu yapmazsak böyle olur" fakat aslında bu doğanın onlara hakim olduğunun kanıtıdır. Çünkü doğaya nasıl davranırsanız o da size öyle davranır yani bir padişaha karşı isyan çıkardıktan sonra idam cezası almak gibi.

      Sil
  2. hayır doğa zarar görürse biz yok oluruz bu yüzden you're NOT right

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bana göre doga insana hakimdir......

      Sil
  3. Bence insan doğaya hakimdir doğa insana hakim olsaydı her yer yeşilik olurdu ormanlara ev yapılırdı şehir kurulmazdı. İnsan doğaya hakim çünkü yeni binalar yaoılıyor ve yapılırken bir ve bin ton arası ağaç kesiliyor ormanlar azalıyor , doğa böyle gittikçe yok olabilir. benim düşüncelerim bu kadar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan doğaya hakimse neden küresel ısınma durdurulamıyor?

      Sil
    2. İnsan doğaya hakimdir.
      Küresel ısınma durdurabiliriz ama
      yapıyoruz sıkıntı orda...

      Sil
    3. insan doğaya hakim değildir çünkü ağaçları kesip bina yapıyoruz ama sonuçlarına yine biz katlanıyoruz

      Sil
  4. Doğa, insna hakim kesinlikle.👍

    YanıtlaSil
  5. Heyşt ne kadar güzel yazmışsınız kardaş vellehe aylecek bayilmişes ha iyi yazmalar ha hadi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok komik konuşuyorsunuz nerelisin acaba

      Sil
  6. lan gerizakalılar madem insan doğaya ha

    YanıtlaSil
  7. Bana kalırsa doğa insana hakimdir çünkü bir düşünün bazı yorumlarda denilmiş “biz küresel ısınma yapıyoruz” diye ama küresel ısınmanın da bize bir göndermesi vardır. Bizim yaptığımız küresel ısınmanın zararını yine biz çekiyoruz bu da demek oluyor ki biz ne kadar doğaya zarar vermeye ve ona hakim olmaya çalışsak da doğa bize cevabını veriyor

    YanıtlaSil
  8. Daima doğa insana hakimdir insan doğa olmadan yaşayamaz ama doğa insan olmadan yaşayabilir

    YanıtlaSil
  9. hayır yani geliyorsunuz biz doğaya hakimiz diyorsunuz kanıtla diyoruz küresel ısınma yapıyoruz ya diyorsunuz
    LANN ÖVÜNDÜĞÜNÜZ ŞEY BİZİ ÖLDÜRÜYOR LAN
    hayır yani bizim doğaya hakim olmamış halimiz böyleyse hakim olsak ne olucak acaba

    YanıtlaSil
  10. Doğa insana neden Hakimdir ...
    Örneğin suyun bol olduğu yerlerde yaşam alanı fazladır

    YanıtlaSil
  11. İstediğiniz kadar konuşun DOĞA İNSANA HAKİMDİR

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski