Türkçeyi doğru, etkili ve güzel kullanmanın iletişimdeki önemini anlatan bir konuşma yapınız.

Türkçeyi doğru, etkili ve güzel kullanmanın iletişimdeki önemini anlatan bir konuşma yapınız. Konuşmanızı günlük hayattan vereceğiniz örneklerle zenginleştiriniz.

Hepimizin bildiği gibi güzel Türkçemiz bizim ana dilimizdir, anamızın ak sütü gibidir. Sağlıklı bir iletişim için Türkçeyi etkili ve güzel kullanmalıyız. Sözlerimizin karşı taraf açısından iyi bir şekilde anlaşılması Türkçeyi etkili ve güzel kullanmaya bağlıdır. Konuşurken kelimeleri seçerek konuşmalı, yanlış anlaşılmaların önüne geçmeliyiz.

Ne demek istediğimizi karşımızdaki kişi rahat ve net bir şekilde anlayabilmelidir. Bu yüzden Türkçeyi güzel kullanma noktasında oldukça titiz davranmakta fayda var diye düşünüyorum. İletişim hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Bu da dil ile yapılmaktadır. Düşünerek konuşmalı, yanlış kelimeler kullanmaktan kaçınmalı, karşı tarafa kendimizi güzelce ifade edebilmeliyiz. Yani Türkçeyi iyi bilmek, etkili ve güzel kullanmanın iletişimdeki yeri ve önemi tartışılamaz.

Güzel dilimiz Türkçeyi etkili kullanmadığımız zaman dil yanlışı yapmış, yanlış anlaşılmalara yol açmış oluruz. Bu durumda insanlarla iyi bir iletişim kuramayız. Günlük hayattan örnek verecek olursak bir arkadaşım çok hızlı konuşuyordu, bundan dolayı ne dediği anlaşılmıyordu. Yani Türkçeyi etkili ve güzel kullanamıyordu. Böylelikle iletişimde aksaklıklar yaşanıyordu. Bu da onun ne dediğini anlamayı zorlaştırıyordu.

İşte bu örnekten Türkçeyi etkili ve güzel kullanmanın iletişimdeki önemini daha iyi anlayabiliriz. O yüzden konuşurken tane tane konuşmalı, kelimeleri doğru telaffuz etmeli, nezaket kurallarına uymalı ve etkili bir üslupla konuşmalıyız ki iletişim amacına ulaşsın. Arkadaşlar konuşmam burada bitmiştir. Beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ederim.

5 Yorumlar

Daha yeni Daha eski