Dilimiz Kuşatma Altında ile İlgili Bilgilendirici Metin

Dilimiz Kuşatma Altında metninden ve aşağıdaki görsellerden hareketle bilgilendirici bir metin yazınız. Metne kısa bir başlık koyunuz.

Dilimiz bizim için çok değerlidir. Türkçemiz, ana dilimiz sayesinde millet olarak tek çatı altında güzel vatanımızda yaşıyoruz. Ancak dil kirliliği konusunda bazı sorunlar da yaşamıyor değiliz. Nasıl mı? Örneğin şöyle çarşı pazara çıktığımızda birçok iş yeri ve dükkân isimlerinde yabancı kelimelere rastlıyoruz.

Sanki yabancı kelimeler ile tabela isimleri kullandığımızda bunun bir havası oluyormuş gibi davranıyoruz. Böyle yaparak aslında dilimizi yabancı dillere esir etmiş oluyoruz. Bütün bunlar dilimiz kuşatma altında algısı oluşturuyor. Bana göre dilimizin kuşatma altsında olması demek, Türkçe kelimeler yerine yabancı kelimeler kullanmaktır. Ne güzel Türkçemiz var, her şeyin bir kelimesi Türkçemizde zaten mevcuttur. Önemli olan bizim Türkçeye önem vermemizdir. Ama gel gör ki hala mağazaların ismini yansıtan tabela veya levhalarda yabancı kelimeler kullanılıyor. Yabancı kelime olunca o mağazadan daha çok alışveriş mi yapılıyor nedir anlamıyorum. Açıkçası kendi ülkemizde çarşıda gezinirken yabancı kelimelerin kullanıldığı mağaza ve dükkân isimlerini gördükçe dilimizin kuşatma altında olduğunu ben de düşünüyorum.

Dilimizde Türkçe karşılığı olduğu halde yabancı kelimelerin sıklıkla kullanılması beni çok üzüyor. Acilen bu yanlıştan dönülmesi gerekiyor. Türk Dil Kurumu bence bu konuya el atmalıdır. İlgili yerlere müracaata bulunup rahatsızlığımızı dile getirmeliyiz. En doğrusu budur diye düşünüyorum. Kısacası Türkçe kelimeler yerine yabancı kelimeleri tercih etmek dilimize karşı büyük bir saygısızlık demektir.

3 Yorumlar

Daha yeni Daha eski