Kültürümüzde Kilimin Yerini Anlatan Bilgilendirici Bir Metin

Bu bölümü incelediğinizde 5. Sınıf Türkçe için kültürümüzde kilimin yerini anlatan bilgilendirici bir metin yazınız etkinliğine yönelik bilgilendirici metin yazacak şekilde fikir sahibi olacaksınız.

Tarihin en eski dönemlerinde yaşam tarzının göçebe olmasıyla insanlar çadırda kalıyordu. Üzerinde oturmak için de kilimler gerekliydi. Yani göçebe hayatta yağmur, çamur, soğuk ve böceklerden korunmak için kilim çok önemli bir ihtiyaçtı. O zamanları düşündüğümüzde kilimin ne kadar gerekli bir şey olduğunu anlamak hiç de zor değildir. Günlük hayatın temel ihtiyaçlarından doğmuş kilimler yerleşik hayata geçince de sürekli kullanılmaya başlandı.

İlk dönemlerde göçebeliğin getirdiği şartlar nedeniyle kilim olmazsa olmaz bir önem taşır. Düşünün bir kere, kilim olmasaydı çadırda yaşamak ne kadar zor olurdu değil mi? Bir taraftan soğuk, bir taraftan böcekler olunca kilim gibi kullanışlı bir eşyanın önemi de ortaya çıkmaktadır. Kilimin Türklerin hayatında ihtiyaçtan kullanıldığı görülmektedir. Kilim daha sonralarda yerleşik hayata geçişten itibaren de kültürümüzde her zaman kullanılagelmiş bir dokuma eseridir. Evlerimizde odalarımıza, sofalarımıza kilim seriyoruz. Kullanmasak da duvarlarımızı süslüyor. Kilimin kültürümüzdeki önemi özel anlamı olan motiflerde gizlidir. O şekiller sadece süs olarak görülmemelidir. Onların her biri taşıdığı anlam itibariyle kültürümüze ayna tutar. Çünkü kilimlerde Türk milletinin tarihten bugüne taşınan alışkanlıkları, duyguları, sevinçleri, üzüntüleri, özlemleri kısacası her şeyi dokunmuştur. Bu açıdan baktığımızda kültürümüzde kilimin yerinin ne kadar önemli olduğunu görürüz.

Her şeyin geliştiği günümüzde kilim üretimi makinelerle yapılıyor. Eskiye oranla kilim pek kullanılmıyor fakat bu kilimin önemsiz olduğunu göstermez. O bizim milli değerlerimize aittir. Alın terinin nakışlara dönüşmüş halidir. Kadınlarımızın büyük emek vererek dokudukları; içinde kültürümüzü, yaşam tarzımızı, özlem, acı ve sevinçlerimizi taşıyan el emeği, göz nuru dokuma eserlerimizdir. Kısacası kilim ister kullanılsın, ister kullanılmasın; onun kültürümüzdeki yeri her zaman kıymetli olacaktır.

14 Yorumlar

Daha yeni Daha eski