Yapıca özdeş cümle ne demek?

Yapıca özdeş cümle ne demek?

Cümle türlerinin alt başlıklarından biri de yapısına göre cümlelerdir. Yapısı bakımından cümleler; tek yüklemli, içinde fiilimsi bulunan, birden çok yüklemli ve bağlacı olan cümleler şeklinde 4 tanedir. Çözdüğümüz denemelerde veya testlerde aşağıdaki cümlelerden hangisi bu cümleyle yapıca özdeştir gibi sorular karşımıza çıkabiliyor.

Yapıca özdeş cümle demek, yapı bakımından verilen örnek cümle ile aynı özelliğe sahip olan cümle demektir. Yani bize örnek bir cümle verilir. İlk olarak o cümlenin yapısını bulmalıyız. Mesela bize verilen örnek cümle birden çok yüklemli bir cümleyse, şıklarda da birden çok yüklemli olan cümleyi bulmalıyız. Verilen cümle fiilimsi bulunan bir cümleyse şıklarda da yapıca özdeş dediği için fiilimsi bulunan cümleyi bulmalıyız.

Örnek soru: “Uzaktan eğitimle derslerimizi evden takip ediyoruz.”

Aşağıdakilerden hangici bu cümleyle yapıca özdeştir?

a)Geçen gün buraya ambulans geldi. (fiilimsi bulunan cümle)
b)Bugün erken uyandım, kahvaltımı yaptım, yürüyüşe çıktım. (birden çok yüklemli)
c) Annemle Pazar gittik ama maske almayı unuttuk. (bağlacı olan cümle)
d)Misafirleri kapıda samimi bir şekilde karşıladık. (tek yüklemli cümle)

Doğru cevap d şıkkıdır. Çünkü yukarıda verilen cümle yapısı bakımından tek yüklemlidir. Yapıca özdeş olan cümle de d şıkkında verilmiştir.

2 Yorumlar

  1. Hocam peki "Sanatçıla,tarihe yön vermiş insanlardır"cumlesi yapısı bakımından nasıl bir cümle?

    YanıtlaSil
  2. Nasıl insanlar dediğimizde, tarihe yön vermiş cevabını alırız. İnsanlar isim, vermiş kelimesi sıfat fiildir. Yani yapısı bakımından fiilimsi bulunan cümledir.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski