Savaşın Çocuklar Üzerindeki Etkileri ile İlgili Kompozisyon

Savaş çocukları nasıl etkiler konulu konuşma sınavı adına bu bölümdeki metni inceleyip savaşın çocuklar üzerindeki etkileri ile ilgili kompozisyon için fikir edinebilirsiniz.

Çocuklar çocukluğunu yaşamalıdır, diyorum. Çünkü oyunlar oynamak, eğlenmek, okula gitmek en çok çocuklara yakışıyor. Fakat dünyada acımasızca yapılan savaşlar çocukların bu hakkını elinden alıp onlara korku, panik, acı dolu bir dünya bırakıyor. En acı verici olan ise o savaşların tüm acımasızlığını iliklerine kadar yaşayan masum çocukların gözlerindeki korkudur. Hangi milletten olursa olsun onlar tertemiz yürekleriyle dünyaya geliyor ve savaşın, bombaların ne olduğunu anlamadan bilmeden aç susuz, acı çekerek ölüyorlar.

Çocuklar savaşın olumsuz etkilerini yıllarca yaşıyor. Kimisi bombardımanla hayata gözlerini yumuyor, kimisi çaresiz yetim ve öksüz kalıyor, kimisi hayatını kurtarmak üzere ülkesini terk ediyor. Savaşın içinde kalan çocukların çektiği acıları kimse bilemez. Onların psikolojisinin nasıl olduğunu bir düşünün isterseniz. Gece yarılarında uyumaya çalışanlar bir bomba sesiyle nasıl uyuyabilir, anlıyor musunuz? Bulaşıcı hastalıklar mı dersiniz, karın doyurmak mı dersiniz hiçbir imkânları yoktur onların.

Çocukların masum yüreklerinde gözyaşı var, acı var, korku var. Biz bu duyguları anlamaya çalışsak da anlayamayız, ancak yaşayan bilir bu acıları. O şiddetin, savaşın içinde büyümeye, hayata tutunmaya çalışan minicik kalplerin içindeki nefreti hanginiz dindirebilirsiniz? Sorarım size. Gözlerinin önünde işkencelere maruz bırakılan anne, baba ve yakınlarının katledilerek öldürülmesine yol açan savaşı nasıl açıklarsınız ki. Bizler evimizde yemek beğenmiyoruz, halimize şükretmiyoruz, yığınla ekmeklerimizi israf ediyoruz. Yalnız o çocukları görünce yaptığımızın ne kadar yanlış olduğunu çok iyi anlayabiliyorum. Keşke elimden bir şey gelse de onlara yardımcı olsam.

Savaşın ortasında kalan o çocukları ancak televizyonlardan görüyoruz. Onların yüreğindeki acıyı, gözlerindeki korkuyu sadece ve sadece televizyonlardan görebiliyoruz, anlamaya çalışıyoruz. Çünkü biz vicdan sahibiyiz. Ancak vicdan sahibi olanlar savaşın içinde kalan çocukların halinden anlayabilir. Son olarak diyorum ki, hiçbir şey çocukların acı çekmesi, korku yaşaması, öldürülmesi için gerekçe olamaz. Dünyanın hiçbir yerinde çocukların ölmediği, herkesin sevgi ve huzur içinde yaşadığı, her zaman gülümsediği savaşsız bir ortam diliyorum.

5 Yorumlar

  1. Çok iyi. Olmuş sağulun.

    YanıtlaSil
  2. sınavda çok işime yarayacak teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. makale diye hocama versem kabul edermi

    YanıtlaSil
  4. hoca bize boş boş seyler veriyo

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski