Bu bölümdeki fabl türündeki örnek metni inceleyerek kendi düşen ağlamaz atasözü ile ilgili fabl için kısaca fikir edinebilirsiniz.
Düzlükte yaşayan bir fil topluluğu varmış. Fillerin önemli bir özelliği her koşulda bir arada bulunmakmış. Çünkü birliktelik onları bütün tehlikelere karşı koruyan kalkanlarıymış. Ancak bu dönemde bir fil yavrusu doğmuş. Henüz nasıl davranması gerektiğini bilmiyormuş. Annesi ve teyzeleri şimdilik onunla çok güzel ilgileniyormuş. Etrafta yırtıcılar belirince hepsi onun etrafında pervane oluyormuş.
Bir gün serinlemek ve su içmek için kavurucu sıcakta yakınlardaki nehre doğru yola koyulmuşlar. Filler yorucu geçen yolculuğun ardında nehir kıyısına ulaşmış. Nehrin suyu coşkun akıyormuş. Küçük fil kendi başına hemen suya girmiş. Büyükler onu çekmeye çalışmış ama nafileymiş. Su o kadar kuvvetliymiş ki fil yavrusu akıntıya kapılmış. Direnmek için çırpınmış. Su kenarındaki otlara, dallara tutunmaya çalışmış ama gücü kalmamış bile. Biraz sürüklendikten sonra karşısına kıyıdan nehre doğru uzanan bir ağaç çıkmış. Bu ağacın dalları suya doğru yatay bir şekilde uzamış.
Büyük filler oraya doğru hareketlenirken bizim küçük fil de hortumuyla nihayet bir dala tutunmayı başarmış. Annesi ve teyzeleri hemen orada suya girerek küçük fili kurtarmışlar. Yavru fil kendi başına suya girmenin çok önemli bir hata olduğunu anlamış. Kendi düşen ağlamaz misali bu olaydan iyi bir hayat dersi çıkarmış. Bir daha başına buyruk davranmamış.
Sonraki hayatında hiçbir zaman tek başına davranmamış. Büyüklerinin yanından ayrılmayarak birlikte hareket etmenin aslında hayat kurtarıcı bir yönü olduğunu anlamış. Burada kahramanımız küçük bir fil yavrusudur. Başına buyruk bir davranışta bulunarak kendini zor duruma düşüren, tehlikeye atan bu yavru fil yaşadığı korkunç dakikalardan ona hayatta çok önemli bir ders olan kendi yanlış kararlarıyla başına geleceklerin sorumlusunun sadece kendisi olduğunu öğrenmiş.
Etiketler:
Fabl
Bu hikaye çok kısa aradığım gibi değil
YanıtlaSil