Etkin vatandaş olmak niçin önemlidir? Örneklerle açıklayınız.

5. sınıf sosyal sorusu: Etkin vatandaş olmak niçin önemlidir? Örneklerle açıklayınız.

Etkin vatandaş olmak ülkesi için çalışmak, girişimci bir yapıda olarak iş yerleri açmak, faydalı işlere imza atmak, ülkesinin kalınmasına, gelişmesine katkıda bulunmak demektir. Etkin vatandaş olmak bir ülkenin daha iyi yerlere gelmesi için çok önemlidir.

Vatandaş sadece kendini değil devletini de düşünmelidir. Her konuda bu anlayışa sahip olmalıdır. Mesela israftan kaçınmalı, çevre kirliğine sebep olmamalıdır. Açacağı iş yeri ile, üreteceği ürünlerin ticareti ile veya eğitim alarak bilimsel çalışmalarla ülkesine her anlamda katkı sağlamalıdır. Bu örneklere baktığımızda etkin vatandaş aslında vatanı için çok faydalı bir insan olur. Mesela bazıları okuyup hekim olur, sağlık alanında milletine hizmet eder. Bazı vatandaşlar ticarete atılır, bazıları tarımda çalışarak bir şeyler üretir ve bunları satar. İhracat yaparak ülke ekonomisine katkı sağlar. Bazı kişiler de sanayide atılım yaparak kendi çalışmasını ve ürettiği şeyleri ortaya koyar. hepsinin de ortak yönü üretken olmaları ve vatanın kalkınmasına hizmet etmeleridir. Bütün bunlar aslında etkin vatandaşın yapabileceği örneklerdir.

Kısacası bir insan her şeyden önce çalışkan olmalıdır. Çünkü çalışan kişinin kendisine faydası olduğu gibi, devletine de faydası olacaktır. Avare gezip de hiçbir şey yapmayan, üretmeyen, yenilikte bulunmayan bir insanın zaten kendine bile hayrı olmaz. Bu tür kişilerden devletine faydalı bir vatandaş olmasını beklemek de mümkün değildir.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski