Uygarlığın Gelişmesinde Bilim Önemlidir Münazara

Bu yazımızı incelediğinizde uygarlığın gelişmesinde bilim mi sanat mı önemlidir konulu münazara ile ilgili örnekler verebilecek savunmanızı yapabileceksiniz.

Uygarlık bilimle gelişen bir şehirleşme kültürüdür. Bilime önem veren toplumlarda uygarlığı  daha somut biçimde görüldüğünü söylemek mümkündür. Şimdi bazı kişiler uygarlık için sanat daha önemlidir diyebilir ama ben bu görüşe katılmıyorum. Bana göre uygarlığın gelişmesinde bilimin önemi çok daha fazladır. Yapılan her yeni buluş bilimsel çalışmaların ürünüdür.

İnsanoğlu hayatı kolaylaştırmak için ihtiyaçları doğrultusunda araştırma ve denemeler yapmıştır. Bu araştırmalar gösteriyor ki bilim temle ihtiyaçlarımız sonucu ortaya çıkmıştır. Bilim sayesinde yeni şeyler keşfedilmiş, insan hayatı için kullanışlı olan pek çok icat yapılmıştır. Bu icatlarla birlikte hayatımız belli bir düzene oturmuştur. Hayatımıza giren buluşlarla iş gücüne duyulan ihtiyaç da azalınca insanlar, başka şeylere mesela sanata, edebiyata vakit ayırmaya başlamıştır. Dolayısıyla sanat bile bilim sayesinde gelişme olanağı bulan bir alandır. Bilimin meyveleri olmasaydı insanlar daha çok çalışma durumunda kalacaktı ve yorgunluktan sanata vakit ayıramaz halde olacaklardı. O yüzden ne varsa bilimde var. Bu arada sanatın da uygarlığın gelişmesinde etkisi vardır ama ağırlığın bilimde yok sayamayız.

Kısaca belirtmek gerekirse toplumun gelişmesi, uygarlığın ilerlemesi için bilim sandığımızdan daha çok önemlidir. Bilim olmasaydı uygarlık bu kadar gelişemezdi. Dolayısıyla sanat da bu kadar ön plana çıkamazdı. Aslında uygarlığın da sanatın da gelişimine hizmet eden en önemli etken bilimin kendisidir. Bu da demektir ki bilimin sanata karşı bir üstünlüğü söz konusudur.

9 Yorumlar

Daha yeni Daha eski