Hak ve özgürlüklerimizi sınırlayan tek şey başka insanların hak ve özgürlükleridir sözünü açıklayınız.

Bu yazıyı inceleyince hak ve özgürlüklerimizi sınırlayan tek şey başka insanların hak ve özgürlükleridir sözünü açıklayınız sorusu için fikir alabileceksiniz.

Toplumda bir tek kendi hak ve özgürlüklerimiz yoktur. Yani insan olarak hak ve özgürlüklere önem veriyoruz ama başkalarının da bu hakları olduğunu kabul etmeliyiz. Bir toplum içinde hak ve özgürlüklerimizi öne sürerek istediğimiz gibi davranamayız. Çünkü ölçüyü aşan her davranışımız başkalarının hakkını gasp eder, onların özgürlüğüne bir saldırı olarak görülür.

Mesela bir bankamatik kuyruğunda ben özgürüm diye kimsenin önüne geçemeyiz. Bir konferansta benim insan olarak birçok hak ve özgürlüğüm var diye bağırarak konuşamayız. Orada bizimle birlikte bir sürü insan var. Onları rahatsız etmeye hakkımız olmaz. Aynı şey bir apartmanda altlı üstlü oturmakta da gözlenir. Ev kendimize aittir ama yüksek ses li müzik açıp gürültü çıkarıp komşuları rahatsız edemeyiz. Çünkü biliriz ki onlar da insandır. Bunu göz önünde bulundurup davranışlarımıza bazı sınırlamalar getiririz. İşte bu örneklere baktığımızda hak ve özgürlüklerimizin dış etkenlere bağlı olarak sınırlı olduğunu açıkça görüyoruz. Elbette herkes ister ki her şey gönlümce olsun, istediğim her şeyi her ortamda rahatça yapayım ama böyle bir şey mümkün olmaz. Biz nasılsak diğerleri de insandır, onların da temel hak ve hürriyetleri vardır. Bu nedenle yaptığımız herhangi bir davranışın kimseye bir zararı olmamalıdır.

Sonuç olarak hak ve özgürlüklerimizin de bir kapsam alanı vardır. Başka insanların olduğu yerde bunlara sınır koyulur. Bu sınır açıkça çizilmez ama davranışlarımızı belirler. Bu sayede başkalarının hak ve özgürlüğüne saygı duyduğumuzu göstermiş oluruz.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski